Shiatsu

Shiatsu betyder tumtryck – akupunktur utan nålar. Det är en japansk behandlingsform som har sina rötter i den traditionella kinesiska medicinen.

Shiatsu terapeuten stimulerar och balanserar kroppens energier genom att på olika sätt massera och trycka längs kroppens meridianer/energibanor och på specifika punkter.

Shiatsu är en djupgående metod och har visat sig vara mycket effektiv vid behandling av bland annat elöverkänslighet, allergi och stress, samt rygg- och ledbesvär.

Shiatsu används i såväl förebyggande som helande syfte.

Om Shiatsu:

Shiatsu bygger på den japanska massagen Anma, som har djupa rötter i det österländska tänkandet. Under de senaste tusen åren har Anma kompletterats med kinesiska medicinkunskaper och västerländsk medicin, och på så sätt utvecklats till en ny behandlingsmetod som i början av 1900-talet fick namnet Shiatsu.

Behandlingar med Shiatsu:

  • ökar kroppens självläkande förmåga
  • förebygger sjukdomar
  • ökar välbefinnande, självinsikt och mental stabilitet
  • ger bättre kroppsmedvetenhet
  • förbättrar cirkulationen i kroppen

Hur går behandlingen till:

Behandlingen görs på en madrass på golvet. Behandlingen utföres med kläder på, kläderna bör dock vara bekväma och inte sitta för hårt.

Terapeuten trycker på olika punkter utefter kroppens meridianer med hjälp av fingrar, handlovar, armbågar och knän. Även sträcktekniker ingår. Behandlingen kan vara allt i från milt stödjande till en kraftig behandling med knän och armbågar. Syftet är att genom att lösa upp blockeringar få igång energiflödet i kroppen och på så sätt stödja kroppens självläkande förmåga.

Oftast arbetar terapeuten på hela kroppen men beroende på besvär kan man även välja att koncentrera sig på vissa delar.

Behandlingen är oftast mycket behaglig och djupt avslappnande både fysiskt och psykiskt.

Shiatsu har beskrivits som en kommunikation utan ord.

Finns olika stilar av Shiatsu, en stil har utvecklats utav Masunaga – Zen Shiatsu masunaga