Akupunktur

Akupunktur är en flera tusen år gammal metod. Nålarna används för att stimulera kroppens energiflöde. Akupunktur förknippas huvudsakligen med traditionell kinesisk medicin, men har troligtvis även används i Egypten och i Indien.

Akupunktur är en behandlingsmetod som används även av leg hälso- och sjukvårdspersonal. Men deras arbetsätt och förklaringsmodell skiljer sig från den traditionella kinesiska medicinen. Den västerländska är symtombaserad. Punkter väljs för att matcha symtomen. I traditionell kinesisk medicin strävar man efter att balansera energiflödet. Behandlingen inriktas på roten till problemet snarare än symtom.

akupunktur

Kroppsakupunktur

Akupunktur är en del av traditionell kinesisk medicin. Aku betyder nål, pungera betyder sticka. Tunna nålar sätts på specifika akupunkturpunkter för att stimulera ett organ/meridian eller område.

Kroppsakupunkturen bygger på samma meridiansystem och akupunktursystem som Shiatsu. Skillnaden är bara att istället för att trycka på punkten med händer/fingrar/knän sätts en nål på punkten istället.

WHO har publicerat en förteckning baserad på studier över hela världen över tillstånd där akupunktur är effektiv bl a huvudvärk, högt/lågt blodtryck, ryggsmärta, menssmärta, ischias mfl se fler www.who.org